Avond over Bossche filosoof in Huis73

Vergeten of verguisd?
Bosschenaren eren Jacob Moleschott

Op vrijdag 22 september eert het Initiatief Jac. Moleschott ’s-Hertogenbosch haar naamgever met een symposium in Huis73, Hinthamerstraat 72-74 in ’s-Hertogenbosch. Jacob Moleschott (1822-1893) was Europees denker, arts, fysioloog en filosoof én Bosschenaar. Hij streed voor gezonde voeding voor de armen, gelijkheid van mannen en vrouwen en de vrijheid om te denken. Zaken die anno 2023 nog altijd actueel zijn. Ondanks dat is Moleschott bijna vergeten, zéker in zijn geboortestad ‘s-Hertogenbosch. Een groep Bosschenaren neemt nu het initiatief om Jacob Moleschott blijvend te gedenken. 

Programma.
De avond wordt begeleid door Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant. Er is muziek van stads-componist Bart van Dongen, uitgevoerd door het Brabants Kamerkoor onder leiding van dirigent Dorien Schouten. We gaan in gesprek met diverse gasten en afsluitend lanceert wethouder Marianne van der Sloot namens de gemeente ’s-Hertogenbosch de ideeën om een blijvend gedenkteken
voor Moleschott op te richten. 

Gasten
Frans van Gaal – historicus
Wiep van Bunge – hoogleraar in de geschiedenis van de filosofie
Ronald van Raak – oud politicus, historicus en hoogleraar Erasmiaanse waarden 

Na afloop ontvangt het publiek een aan Jacob Moleschott gewijd magazine. Wethouder van o.a. erfgoed van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Marianne van der Sloot, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Kijk links naar gesprekken die Frits Buijs en Hans Kessens voeren met enkele kenners van Moleschott en rechts naar aflevering 8, uit de serie ‘Brabantse helden’ met Patrick Timmermans die vertelt over Jacob Moleschott. Video door Eendracht Films in opdracht van Erfgoed Brabant.